At pakke til en aktiv ferie med diabetes er ikke altid en let sag

af

Hvad skal man pakke til en aktiv rejse med diabetes? På nettet findes masser af forslag, og de har fungeret som fin inspiration for mig, når jeg har været på aktive rejser. Men de har ikke været nok. For hvordan opbevarer man insulin i omgivelser, hvor der er frost døgnet rundt? Hvor mange “hurtige” kulhydrater har man behov for? Hvordan sikrer man sig, hvis man skulle komme i en situation, hvor uheldet er ude?

Alle disse spørgsmål har været oppe at vende på min bjergbestigning, og her er den diabetesrejseliste, jeg endte med:

6 Tresiba (2 æsker)
10 NovoRapid (2 æsker)
100 kanyler (1 æske)
200 nåle til fingerprikker (1 æske)
10 æsker strimler til blodsukkerapparat
3 løbebælter til opbevaring
2 blodsukkerapparater
1 kg druesukker
70 nøddestænger (10 pr. dag)
GlucaGen hypokit

Insulin: De 2 æsker af hver slags insulin skyldes, at jeg tænkte, at det var godt at have noget med i original lukket emballage, når jeg rejste ind og ud af Tanzania. Det viste sig dog ikke at være et problem. Det eneste, jeg blev spurgt til i sikkerhedskontrollen, var GlucaGen.

Kanyler, nåle og strimler til blodsukkerapparat: Mængden er ud fra devisen “hellere have for meget, end for lidt med”. Det var rigeligt med kanyler og nåle, men strimler var jeg glad for at have medbragt mange af. De har det nemlig også svært i kuylden.

Løbebælter til opbevaring af insulin og blodsukkerapparat: Hvordan sikrer man sig mod, at insulinen fryser, når man er udenfor i frost døgnet rundt? Det svar kunne jeg ikke google mig til. Eutier til insulin laves med fokus på at holde insulinen kold i varme omgivelser,  men har ikke fokus på at holde insulinen frostfri i kolde omgivelser. Så gode råd var dyre. Endte med at opbevare insulin og blodsukkerapparat tæt inde på kroppen om dagen. Min jakke har ikke SÅ mange inderlommer, så jeg købte nogle løbebælter til smartphones, som passer fint til insulin og blodsukkerapparat. Om natten blev insulin og blodsukkerapparat opbevaret i soveposen i teltet.

1 kg druesukker: Havde rigeligt med pakker af druesukker med, for på et bjerg kan man ikke lige drøne til købmanden og købe chokolade, hvis blodsukkeret er lavt. Så jeg beregnede ud fra et “worst case scenario”, hvor meget, jeg maksimalt skulle bruge på godt en uges kraftanstrengelser. Havde dog langt det meste druesukker med hjem igen 😉

70 nøddestænger (10 pr. dag): Elsker nøddestænger. Og det var gode snacks mellem dagens tre hovedmåltider på turen.

GlugaGen hykokit: Tog den udelukkende med for at berolige behandlere. Som de sagde: Der er langt til hjælpen, hvis det går galt på et bjerg. Men i mine 24 år med type 1 diabetes har jeg ikke været i nærheden af at have brug for den. Og det havde jeg heller ikke på turen.

Er det så besværligt at rejse på aktive rejser med diabetes? Både ja og nej. Det kræver selvfølgelig en del forberedelse, men med forberedelse er det også min erfaring, at langt det meste er muligt. Så hvis du har lysten til at rejse ud på en aktiv rejse med diabetes, vil jeg sige: Gør det og nyd det 🙂

Skriv et svar