Min vej ud af diabetesstress

af

Jeg er Charlotte, 39 år og bor i Herning med min mand og mine 2 børn på 5 år og 7 år.

Jeg har haft diabetes i 22 år og har for 2 måneder sagt ja til pumpe som jeg skal have i slutningen af maj.

Til daglig arbejder jeg på kontor i en customer service/design afdeling.

Jeg har tidligere været lokalformand i Herning Lokale Diabetesforening i 3 år og tovholder i Type 1 netværksgruppen i Region Midtjylland i 5 år.

Jeg har været stresssygemeldt i flere måneder fra mit arbejde i 2015 og fik her kendskab til begrebet skygger og skyggearbejdet. I januar 2017 blev jeg uddannet skyggevejleder v/ psykolog Mette Holm og ved siden af mit arbejde holder jeg ”diabetes & skygger” – foredrag.

Jeg vil rigtig gerne dele min viden og erfaring til jer omkring diabetes & skygger.

Privatfoto

Kort fortalt om skygger, så er det sider af os selv vi ikke vil være ved. Det er egenskaber/karaktertræk vi undertrykker enten bevidst eller ubevidst. Det er noget, vi har lært fra barndommen/familie/skole/fritid/venner/osv., hvor vi i en given situation har fået fortalt, at vi ikke passede ind og er blevet skammet ud for de egenskaber, vi har udvist. Herefter kæmper vi for at holde egenskaben væk og det bliver til en skygge.

Det kan også være, vi har fået rigtig meget ros for at udvise en bestemt egenskab og derfor har undertrykt det modsatte.

Skygger kan opstå gennem en hel barndom eller ved en enkelt episode.

Eksempler:

  • Hvis vi bliver skammet ud for at være for meget (skyggen) så tager vi en maske på, hvor vi er for lidt → kan føre til usikkerhed, lavt selvværd mm.
  • Hvis vi bliver skammet ud over at være dovne (skyggen) så tager vi en maske på hvor vi er overaktive → kan føre til irritation over andres dovenskab, men det er i virkeligheden vores egen dovenskab vi ikke vil stå ved.
  • Hvis vi bliver skammet ud over at være egoistiske (skyggen) så tager vi en maske på hvor vi er ikke-egoister/”pleaser” → kan blive svært at stå ved os selv og tage vores egen plads i livet
  • Hvis vi bliver skammet ud over at være sjusket (skyggen) så tager vi en maske på hvor vi er over-struktureret/kontrollerende  → hvis vi en dag selv er sjusket eller mister kontrollen risikerer vi at blive en meget hård dommer overfor os selv, hvilket giver dårlig samvittighed og kan ende ud i selvskade.

Problemet med masken er, at den overkompenserer for skyggen, dvs. der bliver kun plads til enten eller i stedet for både og. Når du tager en maske på er du ikke dig selv. Med masken bliver du den udgave af dig selv, som du tror, omverdenen gerne vil se. Her er du ikke dit ægte jeg. Med masken er du ikke hele pakken.

Bærer du på for mange skygger kan det føre til stress, angst og depression. Forestil dig at du skal holde 10 badebolde nede på én gang (10 skygger/sider af dig selv du vil gemme væk fra omverdenen). Det er umuligt og på et tidspunkt hopper de op i de mest uhensigtsmæssige situationer eller når du er mest presset.

Skyggearbejdet handler i alt sin enkelthed om at integrere og acceptere HELE sig selv, både de charmerende og ucharmerende sider af sig selv. Ved skyggearbejdet har jeg lært, hvorfor jeg reagerer, som jeg gør. Jeg har lært at stå stærkt, fået indre ro og står nu værdig og stolt med min diabetes. Jeg er hoppet ud af offerrollen og tager ansvar for min diabetes og ender ikke med dårlig samvittighed eller skyld og skam hvis jeg gør noget ”som jeg ikke må”.

Og P.S. hvem bestemmer i øvrigt hvad jeg må eller ikke må? MIG!

I skyggearbejdet må du alt! Så kom med mig og smid masken! Vær modig! Vær hele pakken! Hvad er det værste, der kan ske?

Følg med på bloggen og bliv klogere på dig selv – og kom gerne med indspark!


Læs mere om diabetes og psyken

5 svar til “Min vej ud af diabetesstress”

Skriv et svar