5 måder at sige tak – så det høres

af

Dette blogindlæg er skrevet af Lisa Meisner Kofoed, der er redaktør på Diabetes Stories.


Hvornår har du sidst sagt tak?

Da vores gæsteblogger Kathrine Louise Nielsen lavede indlægget Holder du af en person med type 1-diabetes  strømmede vores facebookside over med hjerter, søde kommentarer og taknemlighed. På forskellige måder sagde folk med diabetes TAK til de mennesker omkring dem, der hver dag gjorde en forskel for dem.

Det var meget rørende. Og vidunderligt at opleve denne lyst til at sprede positivitet.

Når vi siger tak til et andet menneske, viser vi, at vi værdsætter ham eller hende. Og samtidig bliver vi selv mere opmærksomme på, hvad dette menneske betyder for os. Et lille ord kan dermed skabe en følelse af taknemlighed i både den, der giver takken og den, der modtager den.

Og det er jo ikke så ringe endda.

Selv et lille ”tak” mellem to fremmede kan skabe denne skønne følelse. Når jeg cykler med min store ladcykel på cykelstien og fylder det hele, holder jeg altid øje med bagvedkørende. Især de steder, hvor der er meget smalt. Jeg trækker ind til siden og lader de to-hjulede komme forbi, inden jeg spærrer det hele de næste 100-200 meter. Jeg gør det ikke, for at de skal sige tak, men det varmer altid en lille smule, når en overhalende cyklist giver sig tid til at dreje hovedet og sende mig et smil og et ”tak”, inden han suser videre. Fordi han giver sig tid til at tage imod min gestus. Jeg fortsætter med et smil på læben, og afstanden til en ny gestus er blevet kortere.

Jeg synes, vi skal være bedre til at sige tak. Og vi skal være bedre til at være grunden til, at andre siger tak.

Men hvordan siger vi tak, så det høres?

Det handler ikke om at sige det højt nok eller ofte nok. Det handler om måden, vi siger det på. Den amerikanske forfatter og foredragsholder Gary Chapman kalder det vores ”kærlighedssprog”. Han har identificeret fem kærlighedssprog. Fem måder, vi udtrykker vores kærlighed på.

De fem kærlighedssprog

  1. Anerkendende ord
  2. Tid sammen
  3. Gaver
  4. Tjenester
  5. Kærtegn

Vi har alle et primært kærlighedssprog, som er særligt vigtigt for os. Hvilket er mon dit? Og hvilket kærlighedssprog er det primære hos den, du ønsker at sige tak til?


Anerkendende ord

Brug ordet ”tak” og sæt gerne flere ord på din taknemlighed. Enten mundtligt eller skriftligt. Det kan ske i forskellige situationer enten i tosomhed eller foran andre. Personer med ”anerkendende ord” som kærlighedssprog vil sætte pris på, at du folder din ”tak” ud i flere ord:

  • Face-to-face, hvor du har øjenkontakt med den du siger tak til
  • Hold en tale for vedkommende ved en festlig begivenhed
  • Skriv en sød kommentar eller opdatering på facebook
  • Skriv et ”gammeldags” brev
  • Send en mail, en sms, en snap, tag i et meme

Tid sammen

Arranger en oplevelse sammen med den person, du gerne vil takke. Her er selve den tid, I bruger sammen dit ”tak”. Personer, der har ”tid sammen” som kærlighedssprog vil sætte pris på, at du prioriterer at tilbringe nogle timer sammen med ham/hende som symbol på din taknemlighed.

Gaver

Find en gave, der gør det ud for ”tak”. Det er ikke gavens størrelse eller pris, der er det vigtige, men den omtanke, du har lagt i at finde en gave, der passer præcis til den, du vil takke. Personer, der har ”gaver” som kærlighedssprog vil sætte pris på en gave som symbol for din taknemlighed.

Tjenester

Tilbyd din hjælp til den person, du ønsker at takke. Eller vær hjælpsom helt af dig selv. Personer, der har ”tjenester” som deres kærlighedssprog vil sætte pris på en hjælpende hånd som symbol på din taknemlighed.

Kærtegn

Giv et klap på skulderen, et håndtryk, et kram eller et kys til den, du ønsker at takke – afhængig af, hvor nær jeres relation er. En person med ”kærtegn” som kærlighedssprog vil sætte pris på at mærke den fysiske kontakt som symbol på din taknemlighed.


Nu tænker du måske: Hvordan kan jeg vide, hvilket kærlighedssprog den, jeg ønsker at takke, har?

Du kan jo prøve dem alle og se, hvilket, der virker bedst. Du kan spørge eller prøve at lægge mærke til, hvad vedkommende selv gør over for andre – og over for dig. For ofte, i ren og skær godhed, vil vi andre det så godt, at vi giver dem det, vi godt selv kan lide.

Min kollega fortalte engang, at hun elskede at blive fejret og hygget om til sin fødselsdag, mens hendes mand helst lod sin fødselsdag forbigå i stilhed. Resultatet blev, at hun fejrede ham i stor stil på hans fødselsdag og han lod hendes forbigå i stilhed. Fordi de gjorde det for den anden, som de bedst selv kunne lide.

Lyder det besværligt? Det vigtigste er at sige tak. Uanset sproget. Sig tak hver gang du føler dig taknemlig. Sig tak, når en fremmed holder døren for dig. Sig tak, når dit barn forærer dig en tegning. Sig tak, når din kæreste rejser sig fra sofaen og henter en appelsinjuice til dig. Sig tak, når du får ros. Sig tak, når din kollega byder dig en karamel. Sig tak – bare fordi!

Det behøver ikke at være storladent eller overstrømmende. Men TAK er et lille ord, med stor magi.

Tak, fordi du læste med!


Bonusinfo: “Tak” virker også på børn, ægtefæller, venner, veninder, kolleger, medarbejdere, chefer, naboer og medmennesker i al almindelighed.

Advarsel: Et ”tak” kan afføde et smil retur og en følelse af velvære i kroppen


Test dit kærlighedssprog (på engelsk)

Følg Diabetes Stories på Bloglovin

Skriv et svar