Juletid og blodsukker

af

Louise Raun er gæsteblogger på Diabetes Stories. Hun er 24 år og har haft type 1-diabetes, siden hun var 19 år. Louise arbejder som sygeplejerske på OUH og bor i Odense sammen med sin kæreste. Hun har sin egen blog Sludrechatol, hvor hun blogger om små glimt fra sin hverdag som ung nyuddannet, hvor hun famler sig frem i voksenlivet.


Juletid. Juletid er mange ting. Stearinlys, gran, julemarkeder. Og mad. Julemad. Fed og sød mad. Og hvad passer perfekt sammen med diabetes? Fed og sød mad.

Privatfoto

Mit blodsukker er helt ustyrligt i juletiden. Jeg skal bare kigge på en pebernød så ligger det på 20 mmol/L. Jeg har fuldstændig opgivet konfekt. Både at spise og lave. Nu er jeg ikke den største fan af marcipan alligevel, men det er da hyggeligt at lave sammen, men det er som om der er et eller andet i det, der bare diffunderer fra min hud til mit blod og så flyver blodsukkeret i vejret, som en anden nytårsraket.

Jeg har haft én juleaften, hvor vi kørte hjem tidligere, end vi måske ville have gjort, fordi jeg bare sad og hang med højt blodsukker. Og selvfølgelig havde jeg taget insulin – jeg havde kørt insulin ind hele aftenen, men jeg tror min krop bliver stædig, når den når helt derop. Så vil og kan blodsukkeret bare ikke komme ned. I hvert fald ikke hurtigt nok. Og det er i øvrigt heller ikke særlig rart, når det falder for hurtigt.

Fedten i maden påvirker specielt blodsukkeret. Det er ikke fordi jeg ikke må få fed eller sukkeret mad, der skal bare lige tages hensyn til blodsukkeret. Sukker og kulhydrat får, som jeg før har skrevet om, blodsukkeret til at stige. Fedten ’kapsler’ så at sige kulhydraten inde, så effekten nærmest er dobbelt. Så blodsukkeret stiger og falder igen pga. insulinen og stiger så igen pga. den resterende kulhydratmængde, der var fanget af fedten. Med min insulinpumpe kan jeg sætte bolusindgiften på noget, som hedder kombineret bolus, hvor den fx giver 60 % insulin med det samme og 40 % efter en halv time. Det fanger nogle gange den anden stigning, men langt fra altid – men det er bare fordi jeg ikke er helt så god til det 😃

Jeg snacker aldrig – kun altid

I julen snacker man jo også en god del… Det gør man også, når man har diabetes. Det kan så bare mærkes andre steder end på den enormt oppustede mave. Førhen skulle jeg langt over 15 mmol/L før jeg fik kvalme af det høje blodsukker. Nu kommer tørsten og kvalmen allerede når jeg kommer over 9 mmol/L. Det skyldes at min krop er blevet vant til at ligge lavere i blodsukkerværdierne, end de fx gjorde for et år siden.
Hvis (hah… NÅR) jeg snacker prøver jeg selvfølgelig at være opmærksom på, hvornår jeg kan mærke at blodsukkeret er for højt. Hvis jeg er SMART og snacker, så prøver jeg at regne ud, hvor mange gram kulhydrat jeg får ind, mens vi sidder her i sofaen og sludrer, og så kan jeg sætte min pumpe på forlænget bolus. Så hvis jeg nu får… 60 gram kulhydrat i pebernødder kørt ind, så giver min pumpe mig 6 enheder insulin over en halv time eller, hvor længe jeg nu tror jeg sidder her og gumler. Det er så smart, jeg kan langt bedre styre den forlængede bolus end den kombinerede.

Udregning af kulhydrat

Så tænker man (eller det gjorde jeg som nydiagnosticeret), HVORDAN regner man lige ud, hvor mange gram kulhydrat der er i 50 pebernødder eller 20 stykker chokolade eller 1 glas vin. Man øver sig. Og man bliver mega skarp til det til sidst. Jeg startede med at have en lille grøn vægt, der kan foldes sammen, med rundt og så skovle kartofler eller pebernødder op i en skål og veje dem. Og så er der nogle bestemte regler, når man regner kulhydrat ud. Fx min favorit: brød og her også kage. Man tager vægten og dividerer med 2. Og hvis det er kage lægger man lige lidt til. Det er ikke særlig præcist, men det behøver det ikke være. Det hele foregår i cirka – i hvert fald hos mig.

Regner man med almindelige kogte kartofler (som ikke er brune af sukker): divider med 6.

Er det pommes frites, råstegte kartofler eller andre kartofler uden så meget vand i: divider med 4.

Så nemt er det. Og med tiden vænner man sig til at se gram kulhydrat, når det lægger på tallerkenen. Og hvis man regner forkert, så ordner man det. Så bliver blodsukkeret højt, det stinker, så må man reparere. Bliver det for lavt er der sikkert stadig masser af marcipan med chokolade tilbage. Så skal det nok komme op igen!

Summa summarum julen er hjerternes fest og pumpens overarbejdsperiode. Det er ikke altid lige nemt, og nogle gange regner man forkert. Andre gange regner man rigtigt og tænker ’kan det virkelig passe at blodsukkeret ligger så godt ovenpå alle de brune kartofler med sovs?!’, men ja. Nogle gange skal kroppen have mere eller mindre insulin end den plejer. Her bliver det rigtig fedt, hvis man er kvinde for så kommer der også lige nogle hormoner og er med til at spille bold og så bliver det først rigtig svært. Men alt kan lade sig gøre! Og er det helt slemt, så tag den lille udfoldelige vægt med og bed om at låne en skål. Og hent Diabetesforeningens kulhydrat app! Den har ALT.

God juletid og snacking til både diabetikeren såvel som ikke diabetikeren 😉


Dette blogindlæg er første gang udgivet den 6. december 2016 på Louises egen blog Sludrechatol:

Læs det oprindelige blogindlæg

Gå til Louises blog Sludrechatol

Se Louises takeover på Diabetesforeningens Instagram i april 2017

4 svar til “Juletid og blodsukker”

 1. Keld Christensen

  Hej Louise.
  Ja det er ikke let at være type 1. Under tiden bliver blodsukkeret (BG) for højt til andre tider for lavt, selvom jeg synes, jeg har “regnet” den rigtig ud. Med mine 61 år i klubben regner jeg ikke længere på kulhydrater. Når jeg ser noget på tallerkenen, ringer der en lille klokke inde i hovedet, som siger: “2 IE Fiasp”. Det virker næsten altid.

  Jeg ved ikke, hvad du har i pumpen, men jeg gætter på Novo Rapid. Jeg brugte Novo Rapid, men for 4 måneder siden gik jeg over til Fiasp. For mig er Novo Rapid en sløv og langsom insulin. Hvis jeg opdager, at mit BG er røget op på 12,5, tager jeg 1 IE Fiasp. Inden for en time er BG tilbage på et fornuftigt niveau, sandsynligvis 9,0. Du kan læse mere om mine erfaringer med Fiasp i mit indlæg om Tresiba og Fiasp andet sted her på bloggen.

  Keld en garvet diabetiker

  • Hej Keld,
   tak for din kommentar. Det er rigtigt, jeg har rapid i min pumpe. Jeg kender ikke Fiasp, men jeg skal da ind og læse dit indlæg om det! Jeg tæller stadig meget i kulhydrater, da mn pumpe jo regner meget af det ud for mig. Men måske det endda ændrer sig, når erfaringerne bliver ældre 🙂

   God jul,
   Louise
   http://www.sludrechatol.com

 2. Line Maria Sørup

  Hej Louise
  Jeg har type 2 men bruger også insulin, så det er rart med en bundærlig blog som jeg også kan bruge, til at forstå, hvordan JER der har brugt det i MANGE år, håndterer jeres dagligdag… og julen 🙂
  Jeg får stress over 12, og der er det lærerigt at læse hvordan type 1ére måske har et mere afslappet forhold….. og ved at insulinen nok skal hjælpe 🙂
  Måske skal jeg også bare have mere erfaring ?
  Jeg bruger selv kulhydrat appén hver gang jeg spiser, men som tiden går, lærer man jo tingene på rygraden 🙂
  Hvis jeg en dag slipper for insulin, vil det at tælle stadig være aktivt, da der i noget mad, gemmer sig virkelig mange kylhydrater.
  Tak for en indlæg med fyld i 🙂

  • Hej Line,
   tak for din kommentar.
   Jeg tror helt sikkert det vil hjælpe efterhånden som tiden går og man får øvet sig. Jeg vil sige mit forhold til blodsukkersvingningerne er forskelligt. Langt hen af vejen tager jeg det temmelig roligt, fordi jeg ved det nok skal komme ned igen, men min tålmodighed kan helt sikkert slippe op også – især når jeg er træt eller lidt “fyldt” af det.
   Kylhydratappen er genial! Og jeg kan helt sikkert også anbefale en lille sammenfoldelig vægt, hvis man vil have lidt ekstra støtte 🙂
   God jul og no stress med blodsukkeret 🙂

   Louise
   http://www.sludrechatol.com

Skriv et svar