Gå en dansk ø rundt i sommerferien

af

Hvordan klarer man en gåtur på 175 km med diabetes og uden en butik i sigte, hvis de lave blodsukre skulle drille?

Ruten var relativt ny, da jeg begav mig ud på den, og jeg havde på forhånd ingen anelse om, hvad der ventede mig. Camønoen er navnet på en vandretur rundt om Møn, og navnet er næppe tilfældigt. For Camønoen har rigtig mange lighedspunkter med Caminoen: Roen, tid til fordybelse og afkobling fra hverdagens stress og jag.

Selve turen kan deles op i mindre bidder, men hele turen rundt om øen er 175 km. Jeg kendte egentlig ikke så meget til Møn på forhånd udover Møns Klint. Så det var uden de store forventninger, at jeg efter 6,5 time med offentlig transport ankom til hovedbyen Stege. På forhånd havde jeg booket en tur, hvor jeg skulle gå Møn rundt på 5 dage, overnatte på bed & breakfast og få min bagage transporteret undervejs, så jeg kun skulle have en dagsrygsæk med på de daglige ture. Derudover var forplejning: Morgenmad, madpakke og aftensmad inklusiv, og det viste sig at være ret fordelagtigt på netop denne tur.

I Stege findes der nemlig et fint udvalg af butikker, men udenfor Stege mødte jeg kun gårdbutikker med salg fra en kasse ved vejkanten, så det var praktisk talt umuligt for mig at købe mad undervejs på den fem dage lange tur. Og da der flere steder på øen hverken var internet eller telefonforbindelse, var det vanskeligt at se, om der var en butik eller andet lige i nærheden af ruten.

Hvad så med blodsukkeret?

Insulinbehovet var reduceret på denne rute. Og jeg fik spist en masse müslibarer og druesukker for at holde blodsukkeret stabilt.

Her er dagbog fra turen

Etape 0: Rejsedag

Efter 6,5 times transport er jeg nu ankommet til det flotte Møn.
Bor på super hyggelig b&b, og har fundet det skønneste sted til at spise min aftensmad ✔ lader op til morgendagens etape på 32 km😊

Etape 1: Farø – Tohøjgaard: 42 km.

Jeg er dårlig til at læse kort. Og skiltningen af ruten var ikke super god på denne del. Så det betød, at jeg endte med at tage en stor omvej på 10 km i forhold til den oprindelige rute. Status på i dag: 1 vabel ✔ flot vejr ✔ flot natur ✔ gode ben (stadigvæk) ✔ flot udsigt fra værelse ✔ godt humør ✔😊

Etape 2: Tohøjgaard – Bakkegaard: 32 km.


Dagen startede med løb i vand til knæene, da en del af strandruten var skyllet i havet 😨 Ellers fantastisk rute. Status: 500 meter løb i vand ✔ 3 stendiger forceret ✔ sol og 20 grader ✔ 3 kugler Møn-is ✔ gode ben ✔ godt humør ✔

Etape 4: Busene – Nyord: 41 km.

Startede dagen på Møns Klint med de berygtede 487 trappetrin ned til et fantastisk vue. Derefter 39 km i strid modvind. Er mega sulten og har fået serveret mørbrad + burger + kage: Dét kan nok fremme restitutionen, og få blodsukkeret til at stige. Status: Ømme ben ✔ 0 vabler ✔ Godt humør (efter jeg har spist;-))

Etape 4: Nyord -Askeby: 46 km.

Den længste og mest frygtede etape. Startede dagen med at blive bedømt til at være 25 – god start på dagen 😉 ellers god tur gennem Møn med pause på en af de mange Camøno-bænke på øen. Status: Fysisk overskud ✔ lidt ømme ben ✔ 1 vabel ✔ fantastisk humør ✔

5. og sidste etape: Askeby – Farø: 24 km.


185 km i alt tilbagelagt på 5 dage – det meste i løb, resten i gang/klatring. Hård, men på mange måder fantastisk tur. Status på turen: 2 vabler ✔ smukke omgivelser ✔ drukket rigtig meget Møn-vand ✔ Spist 1 Møn-is og min. 15 muslibarer ✔ 5 timers udstrækning/yoga ✔ brændemærker efter rygsæk ✔overraskende gode ben✔ fabelagtigt humør ✔ Gør det ikke igen 😉✔

Samlet bedømmelse af turen

Møns store styrke er også dens svaghed. Roen og at være afkoblet fra internet og telefonforbindelse og bare være i ét med naturen er rart, afstressende og meget givende. Men det er også en kæmpe svaghed, når man er træt, sulten og ikke kan finde vej. Men alt i alt det en fire-stjernet oplevelse med masser af smuk natur og møde med søde mennesker undervejs.

Fakta:

  • Camønoen går rundt om Møn og er ca. 175 km. samlet set
  • Ruten kan opdeles i etaper
  • Der findes kort over Camønoen med bl.a. toiletter og vandposter undervejs.
  • På ruten kommer man forbi forskellige seværdigheder bl.a. Møns Klint, kirker og mølle.

Tip:

  • Husk vabelplaster og gerne en creme til brandsår, hvis remmene på rygsækken skulle drille
  • Køb gerne masser af snacks på forhånd – det er ikke så nemt at handle undervejs.
  • Vandet på Møn smager fantastisk. Det sælges endda på flaske som “Møn Vand”
  • Hvis du har lyst til turen, så gør det

Skriv et svar