Hvad “må” man som ny type 2ér ?

af

Ny og forvirret !

Da jeg var ny med diabetes, troede jeg at jeg ville dø hurtigt, hvis jeg spiste andet end salat, så jeg havde stress og dårlig samvittighed hver gang jeg spiste, da jeg var uvidende, om HVAD der egentligt var usundt for en med diabetes.
(Husk at sukkersyge er en forældet betegnelse )

Jeg har uddannet mig selv meget ved, at støvsuge nettet for artikler.

Efter et sygdom og stress forløb der startede i 2015, var jeg nødt til at supplere min viden, da mit langtidsblodsukker pludseligt lå på 16.
Jeg fandt derfor youtube videoer fra USA og England, der forklarede dybere hvad der sker i ALLE de organer, der sender sukker ud i kroppen.
Hvis man ikke ved hvor meget stress, sygdom og dagligdags gøremål påvirker blodsukkeret, vil der være mange tal man bliver forvirrede over, da mange blodsukkermålinger, ikke er relateret til det mad man spiser.

For at slippe for “diabetes stress”, var jeg nødt til at vide, HVORFOR mit BS var højere om morgenen (læs om daggry fænomenet eller dawn phenomenon diabetes)… Og hvorfor at kulhydrater bare IKKE er min ven… Ikke engang en uskyldig lille riskage.
Det har været en lang proces, at sige farvel til kartofler, ris og pasta i dagligdagen, men nu er det slet ikke fødevarer jeg tænker på når jeg handler.

Det er vigtigt at man ikke forventer, at man mestrer det hele fra starten, men at det er en proces der godt må tage tid, så de nye madvaner bliver et valg og ikke “tvang”.

Er man så garanteret at slippe for blodpropper, blindhed og nogle af de andre sygdomme man tit er en del af skræmmekampagnen fra lægen, hvis man altid har gode langtidsblodsukre ?
Selvfølgelig er man ikke det, men man har gjort det bedste man selv kunne gøre… resten er genetik og tilfældigheder 

Jeg har engang ladet mig høre, at den disciplinerede diabetiker, kan blive ældre end gennemsnittet, da de passer så godt på deres helbred, at de både får et længere og bedre liv end gennemsnitdanskeren.

Er diabetes så en byrde ?
Jeg har haft perioder, hvor jeg virkeligt hadede ikke at være “som alle andre”
Mit liv blev først bedre, da jeg forstod, at jeg ikke havde fået en sygdom, der behøvede at være en byrde hver dag.

Jeg ser min krop som en krop med “special needs”
Den KAN bare ikke arbejde med sukker og kulhydrater som andres.

Dette kan være en udfordring, hvis man har familie eller andre forhold, hvor man kan føle, at man skal tage hensyn til andres madglæde ( behov ).
Jeg har dog erfaret, at alle mine relationer gerne vil spise sundt med mig, og det er behovet for at “please andre” jeg skal arbejde med.
Dette er for mig en proces jeg stadig arbejder på.


……. Men hvad må man så spise ?

Jeg følger med i diabetes fora hver dag, og en af de ting der oftest skrives om er, hvad man nu må spise ?

Dagligt ser jeg folk spørge om de må spise frugt, rundstykker, pastaretter, fødselsdagskager og alt muligt, der giver de fleste af os livsglæde og ofte er en del af det samvær vi deler med andre.

Når jeg bliver spurgt direkte om råd angående mad fra andre, er mit svar ALTID det samme

“Spis det du føler for.

Med den kommentar mener jeg ikke, at jeg syntes at folk skal spise lige som de lyster, men ofte kommer den slags spørgsmål fra diabetikere der lever SÅ sundt til dagligt, at en kage om lørdagen virker helt forkert i deres “system”.
Derfor er jeg fortaler for, at man spiser kagen uden dårlig samvittighed, så den enkelte kage  i weekenden bliver nydt til det maximale.

Vi har ikke alle overskud til det perfekte liv, men vi gør hvad vi kan…
Selv dem der ikke gør det bedste for sig selv, har taget et personligt valg, som er deres ret at tage.

Jeg poster en del på Instagram og facebook, om mad uden kulhydrater og lange gåture.
Jeg har været igennem mange forskellige versioner af diabeteskost da diabetes er en sygdom der hele tiden er i udvikling.
For at min diabetes er i balance lige nu, er jeg nødt til at fravælge kulhydrater og gå lange ture.
Det er MIN balance lige nu.

………Jeg har også dage hvor jeg drikker cocio og spiser sushi. –  det er også en del af min balance


Jeg har perioder hvor jeg er en skide god diabetiker og perioder hvor jeg er knap så opmærksom, men det er for mig en del af livet, at man/jeg ikke har det samme overskud hver dag.

Sidder du og er nysgerrig om du MÅ spise rundstykker eller popcorn, så spørg endelig din læge, internettet, venner… Eller mig
Det eneste jeg beder dig om er, at være kildekritisk.
Ikke alle fagpersoner er eksperter i diabetes, og ikke alle diabetikere er eksperter i andet end deres egen virkeliglighed 
Husk, at det er DIN krop og den reagerer ikke altid ligesom andres.

When in doubt….. mål dit blodsukker før måltidet og 1½ time efter ( det er det bedste svar til DIG )

Find DIN balance i dit liv med diabetes

Hvis du har lyst til at følge min dagligdag og refleksioner oftere, er du velkommen til at følge mig.

Facebook: Hende med type 2
Instagram: Hendemedtype2

Mange hilsner Line 

Et svar til “Hvad “må” man som ny type 2ér ?”

  1. Lene Bock

    Jeg vil gerne vide mere om din kostplan/madplan . Jeg har haft diabetes 2 i 21/2 år og bruger Metformin 1x2dgl. Mit morgen blg.sukker er ofte omkring 8. Men sidst jeg var til kontrol var langtidsblg steget en anelse og min læge overvejer mere medicin. Jeg er ikke dygtig til at undlade kulhydrater/sukker. Dog kan jeg sagtens undvære kartofler …ris …pasta. Men det søde til en kop te er MEGET svært 🙁 venligst Lene Bock ( jeg er 66 år )

Skriv et svar