Jeg nægter at se på det, jeg er træt af. I stedet ser jeg på det, jeg i virkeligheden kan

af

Her er 5 steder, hvor jeg har lært at tænke mere positivt om diabetes.

At jonglere med blodsukker, kulhydrattælling, motion og insulin er en daglig udfordring med diabetes. Der er masser af ting, man kan være træt af, og andres liv uden en kronisk sygdom kan virke meget lettere.

Da jeg fik diabetes i starten af 1990’erne, var begrænsningerne mange. Især omgivelsernes mening om, hvad man kunne og især ikke kunne med diabetes, spillede ind på mit liv. Det har krævet en indsats at ændre tankegang. Og selvom jeg da også kan være træt af min diabetes, har jeg i dag den indstilling, at jeg nægter at se på det, jeg er træt af. I stedet ser jeg på det, jeg i virkeligheden kan. Og skulle en negativ tanke dukke op, overvejer jeg, hvordan den kan skiftes ud med en mere positiv af slagsen.

I dag har jeg skiftet tankegang …

1:
Tidligere: Jeg er unormal/anderledes, fordi jeg har diabetes.
I dag: Jeg er noget særligt

2:
Tidligere: Jeg frygter at få senfølger
I dag: Jeg forfølger mine drømme nu. Jeg udskyder ikke noget.

3:
Tidligere: Jeg har stort ansvar for egen sygdom
I dag: Sygdommen er en følgesvend. Det er ikke en identitet.

4:
Tidligere: Jeg må ikke skuffe behandlere og mig selv.
I dag: Jeg ved, at jeg gør det, så godt jeg kan med de ressourcer, jeg har lige nu.

5.
Tidligere: Hvis ikke jeg kan gøre det 100 %, så gider jeg ikke.
I dag: Det kan godt være, at der er ting i livet, jeg ikke kan 100 %, men så kan jeg måske gøre det 60 %, og så finde en glæde i det. Måske kan jeg ikke gå fra Skagen til Gedser. Men så kan jeg måske gå fra Skagen til Frederikshavn og være super stolt og glad for det, jeg har opnået.

Mit bedste råd:

Det er hårdt arbejde at have en kronisk sygdom. Klap dig selv på skulderen og ros dig selv, fordi du hele tiden gør en indsats for at passe din sygdom. Og det er helt i orden at have et godt liv. At have det godt, er faktisk det vigtigste 😊

 

Hvad kan jeg egentlig?

Jeg elsker at løbe langdistanceløb. Med druesukker og hyppige blodsukkermålinger  har det kunnet lade sig gøre, trods type 1-diabetes. 

Skriv et svar