Skal man skjule eller udstille sin sygdom?

af

Er det i orden at måle blodsukker og tage insulin i det offentlige rum? Jeg har oplevet en arbejdsgiver, der sagde: “De andre kan ikke lide at se det, når du måler blodsukker og tager insulin”, og jeg har selv gemt min diabetes væk, når jeg er et nyt sted. Men jeg er også gået den anden vej.

Jeg var 18 år og havde et fritidsjob i et varehus, da det første gang slog mig, at måske ikke alle var komfortable med, at jeg var åben omkring min diabetes. Jeg havde ingen problemer med at udføre mine arbejdsopgaver. Jobbet gav heller ikke problemer med min diabetes. Jeg målte blodsukkeret løbende, tog insulin efter omstændighederne, og arbejdsgiveren var tilfreds med min arbejdsindsats. Der var bare ét problem med min diabetes, lod chefen mig forstå, da hun en dag trak mig til side og sagde:

“De andre bryder sig ikke om at se det, når du måler blodsukker og tager insulin”.

Hvem “de andre” var, og hvor mange det dækkede over, stod hen i det uvisse. Men det var tydeligt, at chefen mente, at “de andre” havde ret, og jeg havde uret.  Alternativet var, at jeg i pauserne måtte gå på toilettet, når der skulle holdes styr på dét, de andre ikke kunne lide at se. Tidligere havde jeg ordnet det diskret i et baglokale.

Jeg har aldrig demonstrativt taget insulin eller målt blodsukker lige op i ansigtet på andre. Jeg har siddet med blodsukkerapparatet i skødet, lukket døren til mit kontor, eller stået med ryggen til min svigerfamilie, når der skulle måles blodsukker eller tages insulin. Jeg går også på toilettet, når jeg skal måle blodsukker eller tage insulin, når jeg er på restauranter, i fly og i selskab med nye mennesker.

Men jeg tænker også over, hvor meget man egentlig forventes at skjule sig sygdom? Og om man skal “skåne” andre ved altid at gå afsides, eller om det er ok, at andre mennesker ser, hvad det vil sige at have diabetes – både når det kommer til blod og nåle.

Selv har jeg til tider skjult min diabetes så meget for omgivelserne, at jeg på flere arbejdspladser har oplevet kollegaer, der først efter flere år har opdaget, at jeg har diabetes.

Det kan være svært at finde balancen mellem at skjule og udstille sig sygdom. Jeg synes egentlig, at begge dele er helt i orden. Så længe det er noget, man selv har valgt.

Et svar til “Skal man skjule eller udstille sin sygdom?”

  1. Mona Byrial Larsen

    jeg har haft diabetes i 30 år og har både målt mit blodsukker og taget insulin på min arbejdsplads og i sellskab med venner og familie og i de senere år også på offentlige toiletter af og til spurgt folk der også var der, om det var i orden det har det altid været ingen har taget anstød af det så jeg føler ikke det er et problem

Skriv et svar