Diabetes? Mig? Umuligt?

af

Jeg fik konstateret diabetes i 2009 ved en tilfældighed. Min søn læste idræt, og han skulle øve sig i at tage nogle forskellige prøver, herunder blodsukker. Mit var lidt højt, så han ville tage en prøve igen dagen efter i fastende tilstand. Dette var også for højt, så jeg måtte til lægen. Jeg var ret overbevist om, at min søn ikke havde rigtigt forstand på det, og at det nærmest var umuligt, at jeg havde diabetes. Jeg var jo sund og rask, dyrkede motion, herunder et maratonløb af og til.

Jeg besøgte lægen dagen efter, og blodprøven viste, at jeg havde/var tæt på diabetes. Jeg husker ikke blodsukkertallet, men det var ikke tårnhøjt….vist i præ-diabetesområdet. Lægen sagde, at vi skulle prøve at klare den sag med kostændringer og motion. Hun gav mig en brochure fra Diabetesforeningen med kostanbefalinger og et held og lykke.

Jeg læste brochuren og syntes egentlig, at det passede meget godt med min daværende kost. Jeg levede ret sundt, men spiste dog for meget hvidt brød, slik og kager, så det skar jeg ned på. Jeg tænkte nærmest, at det nok gik over igen, og gjorde ikke meget mere end det.

Efter et par fjumreår tænkte jeg, at jeg nok hellere måtte blive kontrolleret igen, denne gang af min nye læge. Han tog det lidt mere alvorligt, da mit Hba1c nu var 50 mmol/mol. Stadig ikke tårnhøjt, men nu med diagnosen diabetes.

Jeg kom på Metformin *2 dagligt og fik lidt generelle råd om kost og motion. Det var nu ikke den store hjælp, og jeg var egentlig ikke blevet ret meget klogere.

De næste par år steg mit Hba1c langsomt, men sikkert, og da det blev målt til 55 mmol/mol i starten af 2014, og Metformin blev øget til 4*dagligt, tænkte jeg, at det her går da lige lukt i H……!

Så begyndte jeg at tage sygdommen seriøst, læste en masse om den og satte mig ind i, hvad der påvirker og ikke påvirker blodsukkeret og dermed også insulinniveauet. Jeg begyndte at undre mig over, at Sundhedsstyrelsens officielle kostråd anbefaler, at energien fra kulhydrater skal udgøre 45-60 % af det daglige energiindtag, når det netop er kulhydrater, der påvirker blodsukkeret allermest. Man må endda spise op til 50 g sukker om dagen! Dengang var LCHF-koststilen ikke så fremherskende, men jeg fandt et koncept på nettet, som stillede store spørgsmålstegn ved de officielle kostråd, og som flugtede meget med mine egne tanker og overvejelser. Konceptet er ikke en egentligt LCHF-stil, men bygger delvist på principperne.

Dette koncept fulgte jeg derefter, og mit blodsukker faldt hurtigt til normalt niveau. Mit fasteblodsukker faldt til ca. 6 på mindre end en uge. Jeg har efter en periode justeret min kost efter mine egne erfaringer. Jeg har siden været medicinfri i de fleste perioder af årene, dog med enkelte udfald, som jeg selv har været skyld i bl.a. grundet eksperimenter og et kostforsøg ved Bispebjerg Hospital, hvor jeg deltog i år. Forsøget er faktisk stadig i gang, så jeg spiser ikke helt stringent efter bedste koststil for mig. Jeg vil i et senere indlæg fortælle lidt mere om kostforsøget, og mine erfaringer heraf.

Jeg tester og eksperimenterer en del med min kost for at blive klogere. Jeg har målt langt de fleste almindelige fødevarers indflydelse på mit blodsukker, både de sunde og de usunde. Derfor ved jeg i dag rigtig meget om, hvilke fødevarer, der er gode for mig og hvilke, der ikke er.

Vi reagerer forskelligt på fødevarer, men vi har under alle omstændigheder det til fælles, at vi er insulinresistente i en eller anden grad, og derfor tåler vi ikke så godt kulhydrater som ikke-diabetikere, og så er det ret ligegyldigt, om de er pakket ind i fibre og kaldes langsomme kulhydrater. De påvirker blodsukkeret uanset – måske på en anden måde end hurtige kulhydrater, men jeg tvivler stærkt på, at de er bedre for os. Dette er der helt sikkert ikke enighed om, hverken blandt os eller eksperterne.

Jeg vil i kommende indlæg komme mere ind på mine erfaringer med både kost og motion i min diabeteshåndtering, herunder også målinger hvor jeg for egen regning bl.a. benytter Freestyle Libre af og til, hvilket jo er meget aktuelt lige nu.

4 svar til “Diabetes? Mig? Umuligt?”

    • Robert Jørgensen

      Hej Allan. Det var Quit Diabetes Manualen, som jeg faldt over i 2009. Jeg fulgte manualen slavisk i nogle måneder, men har efterfølgende justeret kosten efter mine egne erfaringer. QD går ind for at tilføre flere kulhydrater efter en tid (der er 3 faser), og det kan mit blodsukker ikke li, så jeg spiser Low Carb nu, men QD er rigtig god som baggrund, og manualen indeholder en masse god information om diabetes.

      https://diabetesmanualen.dk/

    • Robert Jørgensen

      Hej Niels. Freestyle libre kan desværre ikke købes frit i DK, så man må ud på det lidt mere “grå” marked. Jeg køber på Ebay. Jeg har forespurgt Abbot, om de snart begynder at sælge til private, men det ser det ikke ud til, at de gør lige foreløbig.

Skriv et svar til Robert Jørgensen

Klik her for at annullere svar.