Når ‘Sara & Monopolet’ taler om diabetes, bider jeg i bordet…

af

I lørdagens dilemma vurderer monopolet, at det er dumt, at familien til en “bedstefar med sukkersyge” medbringer kage til ham. Begrundelse: Fordi “han jo ikke kan tåle sukker”. Desværre spreder monopolet i løbet af indslaget både forenklet og stigmatiserende viden om diabetikere – og siger ind imellem ting, der får en diabetiker-pårørende til at bide i bordet…

Sara & Monopolet. Foto: Petra Kleis, DR

Som mor til et barn med diabetes (type 1), bliver jeg ofte frustreret og træt af at høre folk udtale sig skråsikkert og helt fejlagtigt om, hvad diabetikere må og bør, og hvad der er godt for dem og ikke godt for dem. For det har betydning for min datter. Men også for rigtig mange andre mennesker med andre typer af diabetes, der tydeligvis må lægge øre til lidt af hvert.

Hør indslaget her 15 minutter inde i udsendelsen: https://www.dr.dk/radio/p4/mads-monopolet-podcast/sara-monopolet-podcast-24


DET HANDLER IKKE OM KAGE

Min datter, som har type 1 diabetes, kan godt “tåle sukker”. Men hun skal selvfølgelig tage sin insulin til. Hun må også rigtig gerne få kage. Faktisk giver vi hende ind imellem lidt ekstra kage, for hun er meget slank og spiller basket på højt plan flere gange om ugen. 

Men vi ved ikke, hvilken type af sygdommen, bedstefar har. For det oplyses ikke. Så når jeg hører spørgsmålet, om bedstefar med sukkersyge må få kage, så tænker jeg:

Ja, bedstefar må i udgangspunktet gerne få kage, hvis han er type 1 og kan behandles med insulin. Har han type 2, så kan det være, det er en dårligere ide. Men ikke per definition. For man kan have diabetes på mange måder og blive behandlet på mange måder for det.

Så det handler bare IKKE om kage eller ej, når man skal drage omsorg for en person, der har diabetes – det handler om at forstå, hvad diabetes er, og om at tage ansvar for og forstå behandlingen af diabetes. 

Men det er ret tydeligt, at vi aldrig kommer derhen i dagens program. Allerede når de i Sara & Monopolet konsekvent kalder bedstefars sygdom for “sukkersyge”, så ved jeg godt, at vi her har at gøre med folk, der endnu engang kommer til at styrke fordomme og vildledning omkring diabetes.

SUNDT KAN OGSÅ VÆRE USUNDT 

Blodsukker, kulhydrat og insulin er jo noget komplekst noget i et diabetesperspektiv. Det ved de fleste, der har diabetes eller har med diabetes at gøre. Og mere end seks år med et diabetes-1 barn har derfor lært mig, at:

Hvis man ikke selv har diabetes tæt inde på livet eller har en ernæringsfaglig baggrund, så skal man stoppe med at udtale sig offentligt om diabetikeres ernæringsbehov, og om hvad de må og bør. 

Vi debatterer jo heller ikke i landsdækkende radioprogrammer på amatørplan om, hvad folk med epilepsi, astma kræft og andre potentielt kroniske og livsfarlige sygdomme bør og skal spise. Det må de og deres læge jo om at vurdere. 

I programmet bliver der flere gange sagt på forskellige måder, at det “virker ret dumt” at give en person med sukkersyge kage. Og ja, det gør det også, hvis man er af den overbevisning, at diabetikere bliver “syge af sukker” eller har fået deres sygdom på grund af sukker.

Men for det første er det jo en sandhed med modifikationer. For det andet tager programmets deltagere ikke højde for, når de foreslår løsninger til bedstefar, at sukker er mange ting. Sukker er også kulhydrat, for kulhydrat omdannes til sukker i kroppen. 

“Sukker” er derfor også i rugbrød og i brune ris – og ting, som vi ikke tænker på som sukker. Det samme gælder frugt. Ja, frugtsukker er sundere sukker i et ernæringsperspektiv – men i et blodsukkerperspektiv er det ret lige meget. For frugtsukker påvirker også blodsukkeret.

Tag vindruer. De indeholder nærmest lige så meget sukker som vingummi – de virker i hvert fald på min datters blodsukker stort set ens.

Ligesom der er enorme mængder skjult sukker steder, hvor vi ikke overvejer det – der er fx store mængder sukker i nogle typer indisk curry (ikke kun risene, men sovsen). Det opdagede vi en af de første gange, vi bestilte det, efter hun var blevet syg. Det blev en meget laaang nat med blodsukkeregulering! 

SKAL BEDSTEFAR HAVE SMØRREBRØD?

Monopolet foreslår at bedstefar skal have en rejemad. Men tænk nu, hvis den er på en stor skive franskbrød. Sådan en skive kan hurtigt indeholde rigtig meget kulhydrat, som også vil påvirke bedstefars blodsukker til at blive højt. Fløde derimod, indeholder nemlig ikke ret meget kulhydrat/sukker. Så i sidste ende er forskellen på en lille flødekage og et højtbelagt smørrebrød måske ikke så stor? Og uanset skal bedstefar have reguleret sit blodsukker – som ifølge programmet “selvfølgelig er alt for højt” (Jeg håber da ikke, det er en selvfølge, men at hans sygeplejerske på plejehjemmet hjælper ham til at få det ned!) 

Lidt sat på spidsen, så kan du som diabetiker af type 1 lige så vel tage skade og i værste fald dø af højt blodsukker foranlediget af manglende insulin til rugbrød og havregryn, som du kan dø af højt blodsukker på grund af manglende insulin til candyfloss og flødekage. Isoleret set er der i et blodsukkerperspektiv ikke et “værre” eller et “bedre” for min datter, hvis hun blot tager den rette mængde insulin til. 

SÅ HVAD ER OMSORG FOR EN MED DIABETES?

Så omsorg for bedstefar, som har diabetes og gerne vil have kage, handler i mine øjne om at orke at forstå hans sygdom og behandlingen af den! Ikke om at tale kategorisk “for eller imod kage”. Eller sukker. Og den behandling kan jo være meget forskellig alt efter om han har type 1, 2 og nogen forskellige derimellem. Men vi får at vide i programmet, at den “faglige diskussion” den orker de pårørende desværre ikke.

Det er synd. For er det så rigtigt at give ham højtbelagt smørrebrød med smør og mayo? Who knows?! Hvis han har type 2 og er i en situation, hvor han ikke må få for meget fedt, så kan det måske også være en dårlig ide.
Men igen: Det rigtige svar afhænger jo af, hvad der er hans diagnose, diabetestype, tilstand og behandling.

Det snakker ingen i programmet dog om, men skærer blot folk med “sukkersyge” og deres behov og adfærd over en kam. Værst klinger fordommene, da en af monopoldeltagerne vurderer, at man ikke skal blande sig i, om bedstefar vil have kage eller ej, for hvis han vil have jordbærkage er det fint, for han er alligevel på sidste station (plejehjemmet), og “noget skal man jo dø af“.

Og den topper, da der yderligere drages paralleller til, at når folk med sukkersyge spiser kage på trods af deres sygdom, så er det lidt som når “folk med kræft går på tanken efter smøger.”

Det var der, mine tænder begyndte at sidde fast i bordpladen på min datters vegne (og mange andre diabetikeres). Magen til forenklinger og fordomme om den sygdom skal man da kigge længe efter.

AV, NU BLIVER DET KEDELIGT

Men bliver det for surt, komplekst og kedeligt, hvis man ikke må komme med den slags hygge-sludder? Ja måske. Men det er bare fordi, det ER komplekst. Og derfor synes jeg bare, at vi af respekt for 280.000 mennesker bør stoppe med at sige, mene og synes de her ting, hvis vi ikke ved bedre. For når de ting bliver gentaget igen og igen, har det betydning for fx min datter, som risikerer et liv med stigmatisering og i værste fald fejlbehandling.

Når nu over 280.000 danskere har diabetes (10% har type 1-diabetes, 10% har type 1 1/2-diabetes og 80% har type 2-diabetes) kunne det så ikke være fedt, hvis vi IKKE brugte en stor stærk en platform som Sara & Monopolet til at sprede nonsens og myter om “sukkersyge”?

SÅ PLEASE: Hvis du en dag ser min datter blive dårlig, eller hun falder om med lavt blodsukker, så SKAL du give hende sukker.

Også selvom hun har diabetes, sukkersyge, eller hvad folk nu vil kalde det. For hungerne få sukker, og når hun bliver dårlig, er det som regel fordi, hun mangler det. Og hvis hun ikke skal få det alvorligt skidt og i værste fald dø, så skal hun have sukker – hurtigt.

Så frem med kagen her, tak!

(Og tak, hvis du nåede hele vejen ned i bunden. Så er du nu en mere, der ved det).

3 svar til “Når ‘Sara & Monopolet’ taler om diabetes, bider jeg i bordet…”

  1. Hanne Yderstræde

    TUSIND TAK for det velskrevne indlæg Sine. Jeg kan ikke være mere enig.
    Den stigmatisering du skriver om, er vi en del der kæmper mod og har gjort i mange år. Så TAK igen ❤️
    Kærlig hilsen Hanne, med type 1 diabetes i 56 år.

  2. Utrolig velskrevet blodindlæg! Du burde virkelig indsende det til Sara og Monopolet. Det kunne være helt fantastisk hvis de i et senere program kunne bringe en rettelse, så de samme mennesker som hører programmet og måske nu har fået en forkert opfattelse af diabetes, kunne blive klogere:)

Skriv et svar